Grotkunstenaars van de 21e eeuw

ALKMAAR – Als kunstenaars van nu met de middelen van 32.000 jaar geleden hun eigen leefwereld zouden moeten verbeelden, hoe zou dat er dan uitzien?

Door Rob Bakker – 24-11-2016, 15:08 (Update 24-11-2016, 15:12)

Het antwoord op die vraag wordt in de laatste weken van 2016 gegeven in Expo Koel 310 met de expositie ’Cave of forgotten dreams’. De gelijknamige film van Werner Herzog en de in 1994 ontdekte grot Chauvet bij Pont d’Arc in Zuid-Frankrijk vormden de inspiratiebron, maar de 28 kunstenaars die deze week met houtskool hun werk op de muren van de expositieruimte aanbrengen hebben tegelijk ook vastgehouden aan hun eigen thema’s en stijl.
Zo verwerkte de Amsterdamse kunstenares Annechien Verhey het thema van de opwarming van de aarde in haar muurtekening. Anders dan in de grottekeningen uit de oertijd zijn er geen dieren maar rennende mensen te zien, die zich uit de voeten proberen te maken voor de gevolgen van uit de hand gelopen milieuproblemen.

Iedere kunstenaar heeft z’n eigen eigentijdse thema’s en verhalen, zegt Gerda Kruimer, kunstenares en gastcurator van de expositie. Het is volgens haar de eerste keer dat hedendaagse kunstenaars op deze manier aan de slag gaan met wat bekend staat als Europa’s eerste kunstwerken. Kruimer ziet daar ook een belangrijke boodschap in. ,,Kunst is van alle tijden en van alle lagen van de bevolking. Dat was al zo’n 32.000 jaar geleden toen mensen spontaan besloten hun eigen leefomgeving weer te geven, en dat is nu nog steeds zo. Kunst is niet iets dat alleen is weggelegd voor de elite. Kunst hoort bij het mens zijn, het is essentieel voor ons bestaan.’’

Kruimer kwam op het idee van ’Cave of forgotten dreams’ (’Grot van vergeten dromen’) toen zij zelf een maand exposeerde bij Koel 310. De inrichting van de voormalige keukentoonzaal, met al die verschillende ruimtes, riep associaties met een grot op. Het thema is ook interessant voor scholieren vanaf een jaar of elf, omdat het raakvlakken heeft met geschiedenis, kunst- en maatschappijvakken. Scholen kunnen, op afspraak, met de klas de tentoonstelling bezoeken. In de tentoonstellingsruimte wordt de film van Herzog getoond. Leerlingen kunnen zelf ook met houtskool aan de slag op een werkwand.

Met een muzikale performance door Jan Gerritsen en een optreden van het Footprints Jazz Trio gaat de expositie zondagmiddag om 15 uur van start. Zie ook www.koel310.nl en www.expo72.nl.

Exhibition Cave of Forgotten Dreams poster by Gerda Kruimer

This function has been disabled for GERDA KRUIMER.